Op vakantie in het land van herkomst

Water halen met een ezel en concerten bijwonen. Het bereik van wat vakantiegangers naar hun land herkomst Fatima, Hilmi en Laila doen is, aardig groot. Met hun ouders togen zij de voorbije zomer naar de ´andere thuisplek´.

´Water halen uit een natuurbron met een ezel of een paard. Dat is een van mijn bezigheden op vakantie in mijn thuisland.´ Aan het woord is Kaoutar el Falah uit Den Haag. Elk jaar gaat de twintiger in de zomer naar het Marokkaanse Bni Bouayash, een plaats in de buurt van het noordelijk gelegen Al Hoceima. Dat is heel anders dan haar leven in de Hofstad, maar ze vindt het er geweldig. ´Het zeer primitieve spreekt mij aan.´

´In de omgeving is een natuurlijke bron te vinden, waar het water de hele dag uit stroomt. Aan de mond is door mensen een buis bevestigd, die als een soort kraan fungeert. Ik ging op weg met lege 5-liter-flessen en werd vergezeld door mijn neefjes en nichtjes. Later werd het paard of ezel gezadeld, en opgetuigd met spaken, zodat het de flessen kon meedragen. Hiervoor stond ik ´s ochtends rond acht uur op.´ Vervolgens begon ze aan huishoudelijke klusjes. Iets later zat ze aan het middageten. Daarna was het tijd voor een ´siesta´ tot een uur of vijf. ´In de vroege avond dronken we koffie, alvorens te gaan dineren.´ Maar ook ging ze vaak naar het strand, waar ze dan de hele dag verbleef. ´s Avonds zocht ze havenstad Al Hoceima op, om concerten bij te wonen. ´Er traden bekende artiesten op uit Noord-Afrika.´

Kaoutar is met haar ouders en twee zusjes met de auto naar Marokko gegaan. ´Ik heb mijn rijbewijs, dus ik heb af en toe het stuur overgenomen van mijn vader.´ Het is een genot voor haar om elk jaar de reis ernaartoe te maken. ´Het is hier kalm en sfeervol. Ik kom hier heerlijk tot rust.´ Dat doet ze bijvoorbeeld door ook te genieten van een zonsondergang.

´Mijn dagindeling is er best wel smal. ´s Ochtends wacht je totdat de zon wat minder schijnt. In de ochtend is het nauwelijks mogelijk om daar naar buiten te gaan. ´s Avonds ga ik met mijn moeder naar een theetuin die bestemd is voor families. Het is er leuk, maar na een week krijg ik de behoefte om verder te trekken.´ De 23-jarige Hilmi Ersoy uit Rotterdam heeft het over het Turkse Karaman, de plaats waar hij oorspronkelijk vandaan is. Het stadje dat in het midden van Turkije ligt, heeft een belangrijke plek in de geschiedenis van het land, omdat daar de Turkse taal is gestart door staatsman Karamanoglu Mehmet Bey. Hilmi heeft met zijn moeder het vliegtuig genomen naar industriestad Konya, en vervolgens zijn ze verder gereden met de bus.

Hij zegt dat er weinig te doen is voor jongeren. ´In de middag, zo rond een uur of drie, gingen we shoppen, en ´s avonds deden we terrasjes aan met familie of vrienden. Na het eten ging ik naar plekken waar veelal jongeren hangen. Ik ging daar om met familieleden van mijn leeftijd en vrienden uit Nederland.´

Hilmi vindt niet dat hij kan spreken van het hebben van een vakantiegevoel tijdens zijn verblijf in Karaman. ´Ik ben immers druk met het bezoeken van familie.´ Hij zou dan ook het liefst volgend jaar naar toeristensports als Antalya of Bodrum willen gaan. ´Ik had daar eerder leuke ervaringen. Er gebeurt daar meer.´

In een dorp dat verborgen ligt tussen vele bergen en velden vol cactusvruchten, is de Belgische Laila Chourk in de zomers te vinden. Dit plaatsje, dat de naam Ait Baamrane draagt, is waar haar wortels liggen. ´Mijn grootouders zijn Berbers, en zijn er geboren en getogen´, zegt de 27-jarige die in West-Vlaanderen woont. Haar plek van origine bevindt zich in het diepe zuiden van Marokko. ´De feesten en bijeenkomsten hier vind ik de moeite waard om de trip voor te maken. Het zijn partijen met Berberse muziek en dans.´

Ze is niet alleen. Ze komt met haar ouders en broer en zus. ´Vroeger namen we de auto, maar mijn vader en moeder geven nu de voorkeur aan het vliegtuig. Maar in het dorp staat een wagen ter beschikking voor hen.´

Het gezin start de ochtend vaak met ergens buiten ontbijten. ´Daarna struinen we een markt af. In de avonden gaan we op familiebezoek.´Ook dit samenzijn noemt Laila een hoogtepunt van haar zomer. ´Iedereen zit aan tafel, en praat elkaar bij. De vrouwen hebben gekookt, en de kinderen spelen.´ Als het niet naar familieleden gaat, slentert het op een dijk of doet het toeristenstad Agadir aan.

´Maar het is en blijft een vakantie, dus trek ik er ook zonder mijn ouders op uit. Met vrienden ga ik dan naar het strand, en verken nieuwe oorden. Gewoon eigenlijk lekker de Marokkaanse lucht opsnuiven.´

Laila kan iedereen streek Sidi Ifni aanraden. De plaats heeft vroeger aan Spanje toebehoord, en daar is nog het een en ander van te zien. ´Er staan mooie oude gebouwen. Verder zijn er tal van prachtige stranden, als bijvoorbeeld Legzira en Mirleft. En het is er het hele jaar door warm.´

One thought on “Op vakantie in het land van herkomst

Laat een reactie achter!

%d